Nieuwsbericht - 6 sep 2019

De gevolgen van het strenge CDD-beleid worden zichtbaar

Banking
Je bent hier: Nedec > Nieuws > De gevolgen van het strenge CDD-beleid worden zichtbaar

Bij Telstar voetballen ze in een stadion met de naam van een bank, bij ADO Den Haag wordt de jeugd gesponsord door een bank en bij AZ kunnen jonge supporters een speciale AZ rekening openen bij hun partner.

In het Nederlandse topvoetbal zijn de banken overal, als partner, bank of sponsor. 80% van de betaald voetbalorganisaties zit in het klantenbestand van dezelfde grootbank.

Toch is het hoofdkantoor van deze bank hier minder blij mee. De klanten zouden verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden met zich meebrengen. Dit zou naar voren zijn gekomen uit een intern onderzoek door de afdeling die klanten screent.

Tevens geeft dit bericht aan dat medewerkers van de bank geen nevenfunctie in het betaald voetbal meer mogen aannemen, om belangenverstrengeling tegen te gaan.

Uit een ander onderzoek zou ook blijken dat banken soms druk uitoefenen op clubs die in zee willen gaan met omstreden buitenlandse investeerders. Dit zou onlangs nog gebeurd zijn met Roda JC en FC Den Bosch. De toezichthouder waarschuwt expliciet dat als een club van eigenaar wisselt, banken extra alert moeten zijn dat er niet met zwart geld wordt betaald.

Een van de banken heeft inmiddels bevestigd dat ze voor de betaald voetbalorganisaties wel aangepast beleid gaan voeren. Maar dat richt zich specifiek op het niet meer aannemen van betaald voetbalorganisaties als nieuwe klanten.

Wil jij witwassen ook tegen gaan? Solliciteer dan nu op één van de CDD vacatures en wie weet controleer jij straks wel de in-en uitgaven van diverse voetbalclubs.

Mensen doen zaken met mensen

En daarom hechten wij veel waarde aan een persoonlijke benadering en heldere communicatie. Afspraak is afspraak en, waar nodig, betrekken wij je bij het proces. Iedere business unit heeft een eigen aanspreekpunt, zodat je altijd met een bekende in gesprek gaat.

Toon meer