Nieuwsbericht - 7 feb 2019

Dit was het nieuws van: januari 2019

Banking
Je bent hier: Nedec > Nieuws > Dit was het nieuws van: januari 2019

Januari is voorbij, dit betekent dat het tijd is om de balans op te maken. Wat waren de belangrijkste nieuwsitems in de financiële dienstverlening in deze maand? Lees er hier alles over, met in deze editie: moeilijk op te vullen financiële vacatures, besparing van consumenten op de hypotheekrente, de automatisering in de financiële wereld en een verslag over een AVG-controle bij banken en verzekeraars.

 

Financiële vacatures zijn moeilijk op te vullen

De krapte op de arbeidsmarkt is goed te merken op vacaturesites. Vooral voor de financiële vacatures is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Op vacaturesites staan bijvoorbeeld de vacatures voor financiële consultants in 69% van de gevallen,  voor meer dan 60 dagen open. Bij de algemene financiële vacatures ligt dit percentage wel iets lager. 40% Van deze vacatures staan langer dan 60 dagen open.

 

Het is ook niet zo gek dat de vacatures zo lang open blijven staan. Zo is het aantal financiële vacatures met 14% opgelopen in 2018.

Bron: nu.nl

 

 

Nederlandse consumenten besparen miljoenen op hypotheekrente

Afgelopen jaar waren de hypotheekrentes in Nederland erg laag. De huiseigenaren hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Zo waren er 75.000 consumenten die aanklopte bij de hypotheekverstrekker, de consumenten wouden een lagere rente. Er zijn veel hypotheken die nog een rentepercentage rekenden van 5%, echter stonden de hypotheekrentes afgelopen jaar tussen de 1 en 3 procent. In totaal heeft de consument 62 miljoen bespaart met de onderhandelingen.

Waar de consumenten veel geluk hadden bij de historisch lage rente, heeft dit verhaal ook een andere kant. Die van de hypotheekverstrekkers. Deze lopen veel geld mis. Hierdoor zijn ze afhankelijker geworden van boeterentes. Ter bescherming van de consument is er wel een toezichthouder, die ervoor zorgt dat deze boeterentes niet hoger komen te liggen dan de derving van de inkomsten.

Bron: banken.nl

 

 

Digitale skills steeds belangrijker voor financiële professionals

Financieel dienstverlener FiN heeft onderzoek gedaan naar de toekomst van de Financiële professionals. Uit dit onderzoek blijkt dat het belangrijk is digitale vaardigheden op te gaan doen. Het ziet er zwaar uit voor de professionals die dit niet doen.

Volgens FiN zal de digitalisering de baan gaan kosten van veel financiële professionals. In de komende drie jaar zullen met name de MBO-functies het moeilijk gaan krijgen. Door automatisering zullen deze functies simpelweg overbodig worden.

 

In het onderzoek wordt ook gesteld dat de vraag naar MBO’ers niet verdwijnt, maar verandert. Zo hebben bedrijven in Zuid-Oost Brabant 1.500 digitaal vaardige financiële professionals nodig. Volgens het huidige vooruitzicht zijn die functies nog lang niet opgevuld.

Bron: banken.nl

 

Banken en verzekeraars leggen AVG-controle positief af

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bij 45 banken en 93 verzekeraars een AVG-controle uitgevoerd. De uitkomsten van deze controle zijn positief. Bij deze controle werd er gekeken of alle banken en verzekeraars een functionaris hebben voor de veiligstelling van persoonsgegevens.

 

In tegenstelling tot eerder onderzoek zijn alle  banken en verzekeraars succesvol door de controle heen gekomen. In eerder onderzoek vielen er nog 7 banken en 14 verzekeraars door de mand.

 

Het doel van de functionarissen is om de veiligheid van massa opslag van persoonsgegevens veilig te stellen.

 

Wilt u meer lezen oer dit bericht? Kijk dan hier.

 

 

Mensen doen zaken met mensen

En daarom hechten wij veel waarde aan een persoonlijke benadering en heldere communicatie. Afspraak is afspraak en, waar nodig, betrekken wij je bij het proces. Iedere business unit heeft een eigen aanspreekpunt, zodat je altijd met een bekende in gesprek gaat.

Toon meer